Hybridbil – er det sådan en, man skulle have?

hybridbil-fordele-og-ulemper

Hybridbiler er mere populære for hvert sekund du læser dette. Udviklingen går kun én vej. Hybridbiler bliver mere og mere brændstofseffektive for hver dag, der går. Flere og flere får råd til hybridbiler, da priserne bliver lavere og lavere. Se eksempelvis Toyota Yaris, der fornylig er blevet ganske billig. Men hvad er de typiske fordele og ulemper for dig, der står og skal bælge mellem beninbil eller hybridbil. I denne artikel bil jeg kort prøve at komme rundt om de typiske overvejelser, du bør have dig, når du skal købe ny bil. Men først – hvordan fungerer en hybridbil?

Hvordan fungerer en hybridbil?

En hybridbil er en bil, der har to forskellige typer motorer, der bruges til at skabe fremdrift. Din benzinmotors fremdrift bruges til at oplade din elmotor, sådan så at den kan tage over. Elmotoren tager særligt over ved start/stop og ved lave hastigheder, sådan så at du bruger langt mindre benzin ved. eks. bykørsel. I kontrast til en brintbil eller en elbil har din hybridbil altså stadig et forbrug af fossile brændstoffer. Men hvis du bruger den rigtig – og det opfordrer den dig til – så er dit Co2-aftryk langt mindre end ved en benzinbil

Men hvad er de forskellige fordele og ulemper så?

Fordele

  1. Hybridbiler er mere brændstofeffektive – særligt ved bykørsel.
  2. Hybridbiler er mere miljøvenlige end benzinbiler
  3. Jo mindre benzin vi bruger jo billigere bliver den
  4. Hybridbiler er stille under kørsel
  5. Prisen på en hybridbil er faldet på det seneste og omkostningerne ved vedligeholdelse er gået samme vej
  6. Hybridbiler har mere effektive motorer

Der er masser af fordele og gode grunde til at vælge en hybridbil. Den største fordel er selvfølgelig, at den er mere miljøvenlig. Men du kan også gøre dig store besparelser på benzinen, hvis du kører meget start/stop og bykørsel. Hybridbiler bruger ganske enkelt el-delen af motoren i disse situationer.

En hybridbil har selvfølgelig også uendelig rækkevidde ligesom en benzinbil. Så længe der er benzin i selvfølgelig. Hybridbiler støjer langt mindre under kørsel og motoren er mindre og mere brændselseffektiv.

I de senere år er hybridbiler blevet mere populære – blandt andet associeret med den faldende pris. I dag kan en Toyota Yaris Hybrid eksempelvis få meget tættere på den tilsvarende Yaris benzinbils pris. Særligt ved de lidt større udstyrsklasser bliver forskellen mindre i pris.

Nu har vi dækket fordelen. Hvad er ulemperne så?

Ulemper ved en hybridbil

  1. Jo mere du kører på motorveje og ved høje hastigheder – jo mindre er besparelsen
  2. Hybridbiler er dyrere end benzinbiler
  3. Den ekstra pris varierer i tilbage-indtjening ift. dine kørselsvaner
  4. Den er ikke fuldstændigt miljøneutral

 

Den største overvejelse imod hybridbiler for private har nok altid været prisen. Den faldende pris har derfor også være afgørende i udbredelsen af hybridmodeller i de senere år.

Hybridbiler er ikke fuldstændig miljøneutrale. Her skal du i stedet vælge en brintbil eller en elbil. Det kan kun gå for langsomt, når det drejer sig om at få grønnere bilteknologi. Der har været udfordringer med at gøre brintcellen i brintbiler sikker, men når det er sagt, er en brintbil mere effektiv og brugervenlig end en elbil og mere miljøvenlig end en hybrid. Elbilen går særligt ned på den manglende rækkevidde.

Elbiler virker jo dog som det totalt set mest miljøvenlige valg – så man må håbe at forløbet omkring batteri og rækkevidde i fremtiden bliver mere gnidningsfrit. Måske har normale mennesker også råd til brintbiler om 10 år? Til den tid har elbiler og hybridbiler måske overtaget en større del af markedet.

Det var så min guide til ulemper og fordele ved hybridbiler, sammenlignet med andre biler. Jeg arbejder lige nu på en længere artikel om brintbiler og elbiler – så stay tuned!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *