En begynder-guide til AFL Grand Final: 7 ting, som er værd at vide om australsk fodbolds og AFL

1023626432_d7803c3b312

Australsk fodbold er den mest udbredte og populære sportsgren i Australien. Så populær er den, at hele staten Victoria har en fridag, når finalen i Australian Football League (AFL), Grand Final, spilles.

Denne afholdes den 30. september, og som optakt giver vi dig her 7 af de mest essentielle fakta om denne intense sportsgren fyldt med korte shorts, hårde sammenstød og knytnæveslags-afleveringer.

1. Australsk fodbold var inspireret af en række forskellige sportsgrene

Da australsk fodbold så sin fremkomst i midten af det 19. århundrede, var den hovedsagelig inspireret af datidens fodbold og rugby. Men hvad mange ikke er klar over er, hvor stor en betydning den indfødte befolkning – de såkaldte aboriginere – havde på ‘footy’.

Aboriginere spillede nemlig Marngrook, som var en sportsgren, hvor man sparkede en bold lavet af dyrehud højt op i luften.

1023626432_d7803c3b312DSC_0274” (CC BY 2.0) af thomasrdotorg

2. Aboriginere er fremtrædende i AFL

Ovennævnte taget i betragtning er det måske heller ikke overraskende, at et forholdsvis stor del af AFL-spillerne er aboriginere. Omtrent 9 procent for at være helt præcis.

Dette lyder måske ikke som et særligt højt tal, men tænk på, at aboriginere blot udgør 2 procent af den samlede australske befolkning.

Blandt kendte AFL-aboriginere kan nævnes Andrew McLeod, Gavin Wanganeen, Graham Farmer, Michael Long og Nicky Winmar.

3. Fra regional til national popularitet

Oprindelig hed den professionelle liga Victoria Football League, idet at den var en sammenslutning af de seks stærkeste klubber i Victoria.

Med i takt med dens stigende udbredelse og popularitet i løbet af 1980’erne, blev den omdøbt Australian Football League for at signalere de øvrige staters inklusion.

4. Spillere må ikke kaste men kun ‘slå’ bolden videre

I rugby er det tilladt at smide bolden til sine medspillere. Men i australsk fodbold må man kun ‘slå’ bolden, når man sal aflevere (se videoen nedenfor).

 

Det er dog også tilladt at spark bolden, hvilket særligt er nyttigt i langdistance-afleveringer.

5. Årets AFL Grand Final-favoritter er…

AFL kulminerer i Grand Final, som 8 af ligaens bedste hold kvalificerer sig til. Grand Final afholdes i Melbourne Cricket Ground hvert år.

5058865635_5a9c011d171MCG- AFL Grand Final 2010” (CC BY-SA 2.0) af phillipsandwich

Ifølge sportsnyheds og betting-siden, bet365, er følgende hold favoritter til at vinde årets AFL Grand Final:

  • Adelaide (odds 2,55)
  • Richmond (3,25)
  • Greater Western Sydney (5,00)
  • Geelong (6,00)

6. En imaginær træske gives til sidstepladsen

Det hold, der slutter nederst i ligatabellen siges at få en såkaldt træske (Wooden Spoon). Der er dog ikke tale om en fysisk genstand. Træskeen er på mange måder blot udtryk for en særlig jargon inden for AFL.

St Kilda har det hold, der genne tiderne har ‘samlet’ flest træskeer – 27 i alt. Herefter kommer North Melbourne, Melbourne og Hawthorn; og Port Adelaide og Adelaide har aldrig nogensinde modtaget en træske.

7. Lynhurtige bonusfakta

  • Da australsk fodbold så dagens lys for første gang i 1858, var der ikke nogen tidsbegrænsning for kampene. Man spillede simpelthen, indtil det ene hold havde fået nok point.
  • Den højeste score, som nogensinde er blevet nået i en Grand Final, fandt sted i 1972. Her sikrede Carlton sig hele 177 point.
  • Australsk fodbold spilles i mere end 80 lande – heriblandt i Danmark, hvor Dansk Australsk Fodbold Liga har eksisteret siden 1989.
  • Det bedste comeback i AFL’s historie fandt sandsynligvis sted 2001, da Essendon slog Roos efter at have været bagud med hele 69 point.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *