Det berømte franske bordfodboldbord

Det berømte franske bordfodboldbord

Bordfodboldborde kommer i mange varianter, men der generelt kan bordene opdeles i fire underkategorier. Disse fire er de såkaldte italienske, amerikanske og tyske borde, og så er der det franske bord.

I denne artikel vil vi se mere på de franske bordfodboldborde. Før vi kaster os ud i det, vil vi dog kort nævne særtrækkene ved de tre andre hovedgrupper af bordfodboldborde, så vi har noget at sammenligne de franske borde med! Bordfodbold, som vi kender det, har nemlig eksisteret i små 100 år allerede, efter det første patent blev taget på et fodboldbord i 1923. Det er dog muligt, at tidligere udgaver har eksisteret helt tilbage fra 1880’erne. En ting er dog sikkert, og det er, at spillet med tiden er blevet enormt populært, og at designet er blevet udviklet i flere forskellige retninger. Du kan se et stort udvalg af forskellige bordfodboldborde på Bordfodbolden.dk.

De såkaldte italienske bordfodboldborde er karakteriseret ved at have spilleflader, som er belagt med glas, hvilket gør spillefladen forholdsvis glat. Dette bevirker, at spillestilen på denne type borde er meget “på de hurtige reaktioner” og kræver både gode reflekser og præcise og velkoordinerede bevægelser. Det amerikanske fodboldbord er kendetegnet ved et kasseformet design og ved typisk at have hele tre spillere på målmandsstangen. Det tyske bordfodboldbord kan genkendes ved at have gennemgående stænger og spilleflader af meget hårdt materiale.

Men her vil vi se nærmere på det franske bordfodboldbord, så lad os kaste os ud i det.

Karakteristika ved det franske bordfodboldbord

Franske bordfodboldborde kan genkendes ved, at de kommer med spillebaner, som er belagt med linoleum, som oftest er at grøn. På nogle modeller er der også malet fodboldbanens linjer og streger op, så spillefladen ligner en rigtig fodboldbane endnu mere.

Den bløde flade af linoleum har det særtræk, at det er et forholdsvist blødt materiale samenlignet med spilleflader af træ og glas. En spilleflade af linoleum gør, at friktionen mod bolden er større end på de hårdere underlag. Derudover spilles der traditionelt med korkbolde på franske fodboldborde. I modsætning til bolde af plastik, har korkboldene den egenskab, at de absorberer mere af stødet, samt at de kan trykkes mere sammen. Endvidere er plastikspillerne forholdsvis tunge.

Typisk kommer franske borde med greb, som er fæstnet til teleskopstænger, som spillerne er monteret på. Teleskopstænger har den fordel, at de ikke bliver stukket igennem et hul i bordets side, som det er tilfældet på nogle andre typer af borde. Derved undgås det, at man under et spil uforvarende kommer til at stikke sin modstander i mavehøjde – og at han eller hun så kvitterer ved at gøre det samme mod dig! Derved er fodboldbordet i fransk design en favorit blandt både forældre og pædagoger i SFO’en.

Her et bord til italiensk bordfodbold

Spillestilen på de franske borde

De ovenfor nævnte karakteristika gør, at man på franske borde har bedre mulighed for at kontrollere bolden end på, eksempelvis, et italiensk bord. Dermed er brugen af franske borde et godt sted at begynde, hvis man er ny til bordfodbold og har ambitioner om at blive rigtig god til det.

At spille på franske borde fremfor på et bord til italiensk bordfodbold er derfor et mere roligt spil – men dermed ikke sagt, at det bliver kedeligt at spille på disse borde! På de franske fodboldborde kan man nemlig lave alle de tricks og finesser, der skal til for at vinde. Man kan lave de såkaldte pull & push shots, hvor man henholdvis trækker og skubber bolden sideværts med sine spillere, så man forvirrer modstanderens målmand, før man hamrer bolden i mål!

Hvis du er interesseret i at købe et fransk bord til hobbyrummet i kælderen, til fritidshjemmet, ungdomsskolen eller arbejdspladsen er det jo også godt at vide, hvem der fremstiller bordene. De mest velkendte producenter er det franske selskab Bonzini, som har eksisteret i næsten 100 år! Hvis man er interesseret i lidt mere high-end franske fodboldborde, så fremstilles disse blandt andet af den anden store franske producent ved navn Rene Pierre. Så hvad venter du på? : D

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *