Derfor er vi så afhængige af pizza

pizza

Der findes mange former for afhængighed. I den offentlige debat kigges der oftest på afhængighed for alkohol, stoffer, cigaretter, mad, spil og i nyere tid; internettet. Inden for forskning af afhængighed kategoriserer man ud fra om afhængigheden er substantielt forbundet. Spil og internet har ikke substantiel forbindelse til afhængighed, hvor alkohol, stoffer, cigaretter og mad har. Afhængighed for spil og internet bunder i højere grad i signalstoffet serotonin, der er et vigtigt signalstof ift. regulering af menneskers humør og handlinger. Det er dernæst antallet af receptorer vi har af serotonin, der er afgørende for niveauet af serotonin i hjernen – og dermed menneskers modtagelighed for afhængighed.

Pizza er i tråd med chokolade og kage en madtype, der har en høj dosis af kulhydrater og fedt. Både fedt og kulhydrater optages hurtigt af kroppen, men endnu vigtigere har de begge voldsom effekt på vores belønningssystem. Hvis belønningssystemet registrerer en handling, der føles som positiv og tilfredsstillende, vil vores hjerne fortælle os, at vi vil opnå stor tilfredsstillelse ved at gentage handlingen.

Forskningen har talt – pizza har betydning for belønningssystemet

The University of Michigan har forsket i, hvilke madtyper, der giver mennesker følelsen af at være afhængig. Resultaterne viste, at pizza er den form for mad, der får flest til at vise tegn på afhængighed. Det er delvist pga., at pizzaer er sammensætninger af forskellige råvarer, der er forarbejdet og behandlet til at benytte råvarernes potentiale til at være afhængighedsdannende. Vi kender det også fra Coca Cola, der førhen er anklaget for at gøre deres kunder afhængige. Når madtyper gør brug af højt indhold af sukker og fedtstoffer kører vores belønningssystem med 110 km/timen. Det er her man kan sidestille afhængighed af pizza med afhængighed af f.eks. alkohol. Selvom det er to forskellige former for substanser, har de samme indvirkning på vores følelse for at blive belønnet.

Just-Eat har foretaget en undersøgelse, hvor de har fundet ud af, at pizza er den form for fastfood, der er mest populær hos danskere. Vi kan her kigge på nogle faktorer, der ikke er direkte knyttet til afhængighed, men nærmere bekvemmelighed. Det er muligt, at pizza er afhængighedsdannende. Jeg mener dog, at man kan antage, at det i højere grad er bekvemmelighed, der udgangspunktet for et køb af en pizza. At afhængighed kan opstå kan være resultatet af bekvemmeligheds-køb. Det er så nemt at bestille en pizza og få den leveret – og i en travl hverdag kan det sagtens være en den lette måde at få aftensmad på. Men kigger vi ud fra perspektivet om, at pizza giver en følelse af belønning, giver det i høj grad mening at anse pizzaer for noget godt man kan gøre for sig selv. En gave, man giver sig selv efter en bytur – enten på vej hjem fra byen eller dagen derpå.

Pizza er selvforkælelse

Er det i virkeligheden her, at pizza afhængigheden opstår? Når mennesker som dig og mig ligger lørdag morgen efter en fredag i byen med for mange øl, og savner at gøre noget godt for os selv. Umiddelbart kunne man sagtens tro det. Dét og så den ost og sukkerholdige tomatsauce, der bare trygler os om at spise mere end vores maver tillader os. Netop osten og tomatsaucen, der begge er fast inventar på langt størstedelen af pizzaer, indeholder hver især mængder af afhængighedsfremkaldende ingredienser. En af grundene til, at pizzaer er så populære er den enorme variation, de tillader. En pizza er det tomme lærred, hvorpå de opfindsomme pizzeriaer kan finde på alverdens variationer af fyld. Fyldet er på mange måder dét, der giver pizzaen identitet. Fyldet er dét, der gør en pizza unik. Pizzeriaers menuer er ikke blot en oversigt over variationer af fyld på dej, men en oversigt over pizzaer med lang historie, opfindsomhed og karakter tilknyttet.

Hvis du efter denne artikel, på trods af budskabet, har fået en vis lyst til pizza, skal opfordringen herfra lyde, at du bare skal være standhaftig og modstå afhængigheden, hvis den opstår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *