Er det nødvendigt at tage kosttilskud?

italiensk køkken - lasagne

I de seneste år er det blevet meget populært at tage kosttilskud. Danskerne spiser piller, kapsler og pulver som aldrig før. I jagten på sundhed er mange villige til at bruge rigtig mange penge på alle mulige kosttilskud. Det er dog til evig diskussion om det rent faktisk kan svare sig at tage kosttilskud.

Som hovedregel må det nævnes at alle der indtager en varieret kost ikke har brug for at få yderligere vitaminer og mineraler i form af kosttilskud. Det vil i mange tilfælde være spild af penge. Trods dette, er der mange der spiser kosttilskud på en daglig basis. Et af de mest populære kosttilskud er fiskeolie. Det er da også et af de få kosttilskud, hvor mange faktisk kan få noget ud af tage det.

Du bliver ikke altid sundere

 

Hele idéen i at indtage kosttilskud med diverse vitaminer og mineraler er at man er i underskud af nogle af disse vitaminer og mineraler. Der er absolut ingen grund til at indtage kosttilskud, hvis man ikke er i underskud af stofferne. Det kan faktisk få den modsatte effekt, hvis man indtager for store mængder af vitaminerne og mineralerne.

For store mængder kan have deciderede skadelige indvirkninger på kroppen. For store mængder af nogle stoffer kan påvirke optagelsen af andre stoffer i kroppen. For store mængder af andre stoffer vil blot medføre at vi tisser det overskydende ud.

Det vil sige at man egentlig hælder sine penge direkte i toilettet ved at bruge mange penge på dyre og unødvendige kosttilskud. Det er altså ikke ret mange mennesker som rent faktisk har brug for at tage kosttilskud.

Nogle kan have brug for kosttilskud

 

De fleste mennesker får rigeligt med vitaminer og mineraler gennem en sund og varieret kost. Der er dog fem grupper af mennesker, som rent faktisk kan have brug for at tage kosttilskud.

Gravide kvinder kan have brug for at forskellige former for kosttilskud mens de er gravide. Det kunne f.eks. være folinsyre, som kan modvirke rygmarvsbrok samt jern, fordi blodmængden fortyndes hos gravide. Indvandrerkvinder, som bærer slør, kan have brug for at tage et tilskud af D-vitamin, da de ikke får det gennem solens stråler ligesom os andre.

Generelt kan mørklødede mennesker have brug for et tilskud ad D-vitamin, hvis de er i Danmark, da de langt fra kan optage lige så meget D-vitamin, som de kan længere sydpå. Ældre mennesker kan have brug for D-vitamin og kalk tilskud. Til sidst kan personer, da ikke spiser ret meget have brug for at tage forskellige tilskud, da de ikke får tilstrækkeligt gennem den lille mængde mad de indtager.

De mest populære kosttilskud

 

Fiskeolie har i mange år været et populært kosttilskud blandt danskerne. Generelt må det siges at det er et godt tilskud, hvis man slet ikke spiser fisk, nødder eller frø. Hvis man ikke får de sunde omega-3 og omega-6 fedtsyrer gennem kosten, kan det være fint at tage det som kosttilskud (Fiskeolie med olivenolie iblandet kan du finde her). Hvis du spiser 200-300 gram fisk om ugen, har du ikke behov for et tilskud.

D-vitamin kan være nødvendigt for nogle mennesker at tage som tilskud. Det er mennesker, som af den ene eller anden grund ikke får nok D-vitamin gennem solens stråler. Vitaminet er godt for vores knogler, vores immunforsvar og det kan mindske vores risiko for at få kræft og sklerose. Især om vinteren kan det være en fordel for mange danskere at tage D-vitamin tilskud, da vi ikke har mulighed for at få det gennem solen. En rejse sydpå i en uge kan også fylde dine D-vitaminer depoter op, samtidig med at du slapper helt af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *