Opvarmningsform – hvad kan betale sig?
Der er mange hjem rundt om i det danske, der fyrer op med gamle oliefyr, gamle gasfyr, en dyr elvarme eller er stavnsbundet på fjernvarme. I dag er der mange billigere og mere miljøvenlige alternativer på markedet. Men hvad er billigst at anlægge? Hvad er billigst i drift? Og hvad er mest miljøvenligt? Det kigger vi på i denne guide.
Gasfyr
Moderne, kondenserende gasfyr er meget effektive i drift og du får meget for pengene, hvis du bruger opvarmningsformen fornuftigt. Gasfyr er heller ikke dyre at anlægge og kræver heller ikke konstant årvågenhed. Når du køber et nyt gasfyr kan du også typisk tilkøbe en serviceaftale, der inkluderer reservedele, så du nærmest ikke skal bekymre dig om andet, end at bruge gasfyret hensigtsmæssigt ift. forbrug.
På den anden side er gas et fossilt brændstof. Et moderne gasfyr er langt mere effektivt med det fossile brændstof end eksempelvis en ældre model, og gas er også et langt mindre forurenende brændstof end olie, men der eksisterer altså mere miljøvenlig alternativer end gas på markedet.
Fordele:
Billigt
Let installeres
Kræver ikke meget af dig
Ulemper:
Ikke særligt miljøvenligt
Pillefyr
Pillefyr eller træpillefyr leverer varme ved at brænde sammenpresset træflis, der kaldes træpiller. For dig, der har tid og overskud til selv at påfylde træpiller og tømme askeskuffe, kan et træpillefyr være en meget økonomisk løsning. Fyrene koster typisk ca. det samme naturgasfyr eller måske endda lidt mindre. Du skal dog bemærke, at du selv indkøber din træpiller og skal have t sted at opbevare dem. Træpiller er tunge i den volumen, du oftest indkøber dem, og de skal opbevares tørt. I takt med at pillefyr er blevet mere populære er fyrene blevet mere støjsvage og lugter heller ikke af træflis i samme omfang som tidligere.
Fordele:
Måske den billigste opvarmningsform
Lettere miljøvenlige
Ulemper:
Kræver tid og plads at anvende og vedligeholde
Varmepumper
Varmepumper er meget miljøvenlige og vil med tiden tilbagebetale sig på trods af en relativ dyr anlægningspris. Et jordvarmeanlæg henter varmen fra jorden. Anlægget kræver dog en del plads i haven, så det er ikke en løsning, der er tilgængelig for alle. Afhængigt af husets størrelse vil et jordvarmeanlæg betale sig tilbage efter 7-14 år. Varmepumpen holder i 20 år og slangerne 40. Der er dog også faktorer som bedre energimærkning og øget videresalgsværdi i huset at tage i betragtning. For dig, der står med et stort hus, der har dyr elvarme eller et gammelt fyr, så kan et jordvarmeanlæg være løsningen, hvor miljø og økonomi går op i en højere enhed.
Fordele:
Meget miljøvenlig
Lang holdbarhed
Skaber godt indeklima
Ulemper
Dyrt at anlægge
Solvarme
Solvarme er miljø-darlingen nummer ét. Det er dog værd at bemærke, at et solvarmeanlæg typisk ikke står alene i et større hus. Solvarmeanlægget kan typisk dække over halvdelen af en husstands varmtvandsforbrug og skabe store besparelser på varmeregningen i sommermånederne. Ligesom varmepumper giver solvarme også en bedre energiklassificering af boligen. Det betyder blandt andet, at du øger boligens værdi bemærkelsesværdigt. Solvarmeanlæg vil dog typisk have den bedste tilbagebetalingstid, hvis den implementere som led i et generelt skift af opvarmningsform. Som supplement til et ældre fyr, vil et solvarmeanlæg typisk have en tilbagebetalingstid på 10-15 år. Som en del af en større energirenovering vil tilbagebetalingstiden være kortere. Som med andre miljøvenlige opvarmningsformer vil investeringen typisk have en kortere tilbagebetalingstid jo større huset er.
Fordele:
Meget miljøvenlig
Lang holdbarhed
Ulemper:
Kan ikke stå alene
Konklusion:
Der er ikke én løsning, der giver mening for alle. Hvis du ikke har noget i mod at dedikere en del tid og plads til at skulle opbevarer træpiller, så er et pillefyr en god løsning. Har du et stort varmebehov til en stor bolig kan du overveje at investere større i en varmepumpe og solvarme. Ønsker du derimod en mindre investering og mindre bøvl er et moderne naturgasfyr en god løsning.