Sådan vælger du de rigtige løbesko

photo-1513593771513-7b58b6c4af38

Hvad enten du er elitesportsudøver eller blot dyrker din sport for sjov, er fodtøjet noget af det vigtigste udstyr. Vi ser derfor i denne artikel på, hvordan du vælger de rigtige løbesko, så dine fødder kan holde i mange år. 

photo-1513593771513-7b58b6c4af38

Kilde: Unsplash

Når vi dyrker sport, er det vigtigt at vi passer godt på vores fødder, næsten lige meget hvad vi foretager os. For fødderne skal bære vores krop, sætte tempoet så vi kan holde kroppen i form, og så skal de gerne bevares sunde og pæne, så vi kan bruge dem til andet end sport.

Der findes ikke mange sportsgrene, som ikke indebærer en eller anden form for fysisk udfoldelse på fødderne, bortset måske lige fra skak. Store fodboldstjerner som Lionel Messi fra FC Barcelona og Ronaldo, der spiller for Juventus, som fans af fodbold betting vil vide giver odds 10.00 som vinder af Champions League 2020/21, er ikke kommet så langt i karrieren, som de er, ved at vælge deres løbesko tilfældigt. Vi ser derfor på, hvad man skal være opmærksom på, når man vælger løbesko.

Fodform og gangart

Når du skal vælge en løbesko, skal du først og fremmest se på, hvordan din fod er formet, og hvordan du går på den. Er du for eksempel platfodet, eller har du en høj vrist? Det kan du afgøre ved at tage et aftryk af din fod og se, hvor meget af vristen, du kan se. Gangarten handler om, hvor du lægger trykket på foden, når du går. Der findes fire overordnede pronationer (gangarter):

1. Voldsom overpronation, hvor du først træder ned på hælen, og herefter træder du tungt ned på indersiden af foden. Det er ofte personer med platfod eller lav vrist. Disse bør vælge en sko med bevægelseskontrol, der giver maksimal støtte og kontrol. Skoene har en lige sål og en bred, lige form, som forhindrer dig i at træde for tungt ned på indersiden af foden.

2. Mild overpronation, hvor du først træder ned på ydersiden af hælen og en smule på indersiden. Det er ofte personer med lav eller mellemhøj vrist, og de bør vælge stabilitetssko, som giver god balance og støtte. Du kan kende disse sko på deres måneform.

3. Neutral pronation er kendetegnet ved, at du træder først ned på midten og en smule af ydersiden af foden og herefter drejer foden en smule indad for at afbøde stødet. Det er ofte personer med lav eller mellemhøj vrist, og de bør vælge en sko med neutral fjedring.

4. Underpronation er den sidste gangart, og disse personer træder først ned på ydersiden af hælen, hvorefter de træder ned på ydersiden af resten af foden. Det er ofte personer med en høj vrist, og de bør vælge en sko med neutral fjedring for at absorbere stødet, som ikke naturligt bliver affjedret

sport-shoe-1470061_12801

Kilde: Pixabay

Kontakt din lokale sportsforretning

Når du har fastlagt fodform og gangart, kan du kontakte din lokale sportsforretning. De vil typisk måle dine fødder, da den ene fod ofte er større end den anden. Desuden vil de spørge dig om, hvor længe du har løbet, hvor ofte og langt du løber, om du har problemer med fødderne, og hvilken type underlag du løber på. Baseret på disse oplysninger, kan en kyndig løbskosekspert anbefale dig de rette løbesko.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *