Skal jeg købe en high-tech proptrækker?

Skal jeg købe en high-tech proptrækker

En god proptrækker kan man altid bruge – hvis ikke til dig selv, så i hvertfald som en god gave til din ven, kæreste, dine forældre eller dine kolleger. Proptrækkeren kan være en traditionel proptrækker som den berømte tjenerproptrækker og den minimalistiske T-formede ‘twist and pull’ proptrækker, eller det kan være vingeproptrækkeren, som også kendes under navnet ‘ballerina-proptrækkeren’.

I løbet af de seneste 10–20 år er der dog sket lidt af et kvantespring i udviklingen af übermoderne, high-tech flaskeåbnere. Hermed mener vi udstyr, som åbner flasker på en utraditionel måde og som benytter enten lufttryk eller elektricitet til at trække propper op med snarere end muskelkraft og vægtstangsprincippet. Nogle high-tech proptrækkere nøjes endda med blot at gennembore proppen uden at fjerne den – og tillader stadig, at man kan skænke vin fra flasken! Lad os tage et kig på nogle af disse high-tech proptrækkere.

Proptrækkere som er rigtig high-tech

Den såkaldte lufttryk-proptrækker eller ‘air pressure corkscrew’ er ideel, hvis man har behov for hurtigt at trække mange flasker op. Denne type proptrækker har en nål, som trykkes ned gennem korkproppen. Nålen er meget skarp og går derfor nemt gennem korkproppen. Nogle versioner af proptrækkeren benytter sig af en patron med kuldioxid til at skabe et overtryk nede i flasken, hvorved proppen let presses op. I andre modeller bruger proptrækkeren almindelig atmosfærisk luft, som trækkess ned gennem nålen, når man trykker på en knap på proptrækkeren eller bruger dens pumpe. Derved skal man ikke bekymre sig om at få sved på panden, hvis man skal åbne 100 flasker til et bryllup! De fleste anmeldelser af proptrækkeren fra kunder på eksempelvis Amazon, er da også meget positive overfor denne nye type proptrækker.

Hvis man vil være rigtig proptrækker-smart og med på moden, kan man alternativt overveje at investere i en elektrisk proptrækker. Dette er proptrækkeren for den magelige livsnyder, som ønsker et minimum af slid i forbindelse med optrækningen, og som ønsker en let løsning til at fjerne proppen fra flasken. Dette er også den type proptrækker, som er ideel til ældre mennesker og folk som lider af ledegigt, eftersom optrækning af flasken foregår ved blot at trykke på en knap. Tests af denne type proptrækker viser, at nogle modeller kan åbne så mange som tre flasker vin på blot 10 sekunder! De bedste elektriske proptrækkere kommer typisk med en oplader inkluderet, så man ikke skal bekymre sig om at løbe tør for strøm.

Endelig er der den såkaldte Coravin vinåbner, som har den klare fordel, at den kan bore igennem gamle og skrøbelige propper, og at borenålen er hul således, at man kan hælde vin gennem nålen uden at skulle bekymre sig om at fjerne proppen fra flasken! Coravin ‘proptrækkeren’ erstatter den fortrængte vin med ædelgassen argon, så vinen holder sig frisk uden at iltes. Derved kan vinen holde sig meget længere. Når vinen er skænket, trækker man blot nålen ud af proppen for at forsegle flasken igen – og hullet i korkproppen lukker sig tæt sammen igen på grund af trykket fra siderne af flaskehalsen mod korken. Proptrækkeren er derfor ideel på restauranter eller vinbarer, hvor man kun skænker fra én specifik flaske en gang imellem. Proptrækkeren er dog også meget dyr, og med en pris på over 2000 kr. stykket, vil den kun være aktuel for de færreste danskere.

Hvem producerer de nævnte proptrækkere?

Her følger en kort liste over nogle af topproducenterne af de nævnte typer af proptrækkere. Med en high-tech proptrækker fra en af disse producenter, går man ihvertfald ikke galt i byen, når det gælder design, kvalitet og anvendelighed:

  1. Lufttrykproptrækker. Fremstilles eksempelvis af VinBouquet, men fås også fra en række no-name producenter. Priser fra 99 kr.
  2. Den elektriske proptrækker. Produceres bla. af Bosch og kan erhverves for ca. 400 kr.
  3. Coravin åbneren. Produceres af amerikanske Coravin. Priser fra ca. 2000 kr.

Skal du så investere i en high-tech proptrækker?

Det nemme svar er, at det er op til dig at vurdere – men det er også det fesne svar. Et langt bedre svar er, at det helt afhænger af dine behov, samt hvor meget du er villig til at investere i en high-tech proptrækker. Her på redaktionen er vi selv fans af en proptrækker, som ikke er high-tech, især tjenerproptrækkeren, fordi det er et design, som har været på markedet i snart 150 år, og fordi det er et design, der både virker og oftest også er æstetisk. Typisk gælder, at jo mere simpelt et system er, desto mere robust og pålideligt er det. Som det fremgår af artiklen, har de nævnte high-tech proptrækkere dog en lang række fordele fremfor traditionelle mekaniske proptrækkere. Dette gælder især, hvis man ikke har lyst til eller mulighed for at bruge for mange kræfter på at trække flasken op ved brug af traditionelle proptrækkere. Derfor kan vi også godt anbefale, at du investerer i en high-tech proptrækker – men alt efter efter dine behov! : )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *