Ting du bør opleve i Andalusien – top 3

gibraltar, andalusien

Har man endelig bevæget sig til varme Andalusien, er der i hvert fald tre destinationer, man ikke må snyde sig selv for. De fortæller hver især en del af den spændende historie om landet, man lidt nedladende kaldte ”dér hvor Afrika begynder” i en årrække. Den eksotiske, spanske region med hele den sydvendte kyststrækning ligger naturligvis strategisk for fjendtlige invasioner, men i høj grad også for berigende samhandel gennem historien.

Imponerende Granada

I 700-800 år var det maurerne, der styrede Andalusien, og ikke spanierne. Tegnene er tydelige både ved kysten og inde i landet, men særligt et monument viser deres ingeniørkunst og æstetiske udfoldelser: Alhambra og sommerpaladset Generalife. Borgen, som er på Unescos verdensarvliste, er et enormt, militært kompleks højt placeret over byen, hvor livet blev levet omgivet af gårdhaver og til lyden af klukkende springvand.

Indlagt vand i alskens udformninger er et gennemgående tema i mauriske bygninger, som på det punkt var foran for deres tid. I det tilstødende sommerpalads Generalife er det særligt havearkitekturen og de eksotiske planter, der blomstrer. En gåtur gennem sale, gårde og haver er meget inspirerende og dejligt afslappende. Alhambra ligger i universitetsbyen Granada, hvor der er liv med fortovscaféer og butikker som i enhver anden moderne by. Det fascinerende ved et besøg i Granada er tanken om byens høje alder og hvilke strømninger, byens gader gennem årene har lagt brosten til.

Andalusien er præget af bjergene, som også giver indbyggerne i Granada og resten af området mulighed for at bevæge sig ud i den imponerende natur med vandresko eller cykel. Man kan endda stå på ski året rundt på den sneklædte bjergtop af Sierra Nevada.

Historiske Ronda

I bjergbyen Ronda er det tankevækkende at se den ikoniske bro over kløften og tænke på, at den er bygget for over 200 år siden. Indsatsen har været enorm uden de redskaber, vi i dag tager helt for givet. Broen har også gjort indtryk på Hemingway, som har givet den en plads i sin bog ”Hvem ringer klokkerne for?”.

Tyrefægtning er en indgroet del af den spanske kultur, så arenaerne ligger som runde amfiteatre i mange byer spredt ud i landskabet. For at få en fornemmelse af sporten kan man besøge Spaniens ældste Plaza de Toros, som ligger i Ronda. Gennem århundreder har den lagt grus til idoler, der gennem en hel eftermiddag blev beundret af tilskuerne, som medbragte mad og vin og i øvrigt hyggede sig med en folkefest på de ti bænkerækker, der løber rundt om arenaen, hvis diameter er 66 meter.

Selvom Ronda ligger lidt isoleret og tyrefægtningens storhedstid er forbi, er bjergbyen et besøg værd. På områdets vingårde dyrkes saftige druer, som forædles til den liflige drik, vi kalder rødvin, som man selvfølgelig kan smage på forskellige steder i byen. Savner man mere viden om fremstillingen af vin, ligger der i Ronda et vinmuseum med omvisninger, arrangementer og butik.

Kontroversielle Gibraltar

Gibraltar er nok det mest strategiske punkt på hele den lange strækning, der udgør Costa del Sol. Området har frem til den dag i dag voldt kontroverser mellem forskellige magthavere, der har invaderet eller udtalt deres overtagelse af det lille stykke land på 6,5 kvadratkilometer.

I dag er Gibraltar under engelsk herredømme, men har særlige toldregler, som gør det til et attraktivt udflugtsmål for shoppere, der leder efter mærkevarer til en god pris.

Den 426 meter høje klippetop kan nås med svævebane og for enden af den findes det historiske epicenter i Gibraltar. Der lever også de mange berber aber vildt, som er en hel unik oplevelse. I

farvandet ud for Gibraltar mod Marokko kan man desuden være heldig at få en anden særlig naturoplevelse i form af delfiner.

Andalusiens bedste

Hvis du ikke vil snyde dig selv for at opleve det pragtfulde Andalusien, kan du kontakte Hjerting Rejser eller se mere på hjemmesiden. Hjerting Rejser er specialister indenfor rejser til Spanien, og udbyder blandt andet rejsen Andalusiens Bedste.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *